Mikä huoltoasema vastaa sinun arvojasi?

Useat Suomessa tälläkin hetkellä toiminnassa olevat huoltoasemat ovat olleet ensimmäisiä alansa tarjoajia Suomessa. Katukuvaan ovatkin jääneet useat mieleenpainuvat huoltoasemaketjut. Ennen huoltoasemat olivat pääasiassa pelkkiä kylmäasemoita ja tuotto tehtiin bensan, dieselin ja polttoöljyn myynnillä. Vähitellen tulivat lämpimät huoltoasemat, joissa asiakas voi juoda kahvia ja popsia pientä purtavaa, myös huoltoaseman henkilökuntaa palkattiin ja tankkaajat tulivat kuvioihin. Nykyään asiakkaita haalitaan oheispalveluilla, kuten kauppa- tai ravintolapalveluilla ja etenkin ekologisuus on nostettu esille polttoainevalikoimissa. Lisäksi erilaiset kanta-asiakaskortit ja bonusjärjestelmät kannustavat asiakkaita pysymään valitsemallaan tiellä.

Vanha kunnon Neste Oyj

Neste Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, jonka juuret ulottuvat syvälle Suomen historiaan. Neste Oyj on toiminut vuodesta 1948. Sen toiminta oli alusta alkaen nousujohteista; Neste vastasi tällöin koko Suomen öljyn jalostamisesta. Vuonna 2005 Neste listautui pörssiin. Neste on tällä hetkellä Suomen laajin oman alansa palveluja tarjoava yhtiö ja se toimii Suomen lisäksi kaikissa Baltian maissa sekä Venäjällä. Lisäksi Neste on avannut uusiutuvan dieselin asemia Kaliforniaan. Suomessa Neste Oyj:llä on yksi jalostamokokonaisuus, joka koostuu viidestä tuotantolinjasta. Kylmiä ja lämpimiä huoltoasemia Nesteellä on satoja ympäri maata.

Neste Oyj – kestävän kehityksen edelläkävijä

Neste Oyj on kantanut kortensa kekoon etenkin ympäristöasioissa. Neste markkinoi toimintaansa ympäristöystävällisyydellä ja mainitseekin erääksi tavoitteekseen yhä parempien puhtaiden liikennepolttoaineiden kehittämisen. Toistaiseksi Neste Oyj:n tulos on ollut varsin vakuuttava. Esimerkiksi viime vuonna Nesteen uusiutuvat tuotteet vähensivät hiilidioksidipäästöjä lähes kahdeksan miljoonaa tonnia, joka vastaa samaa, kuin kolmen miljoonan henkilöauton poistaminen liikenteestä. Vuonna 2017 Neste toi Suomen markkinoille 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä tuotetun Neste MY uusiutuvan dieselin. Neste Oyj on siitä lähtien ollut yksi maailman johtavimmista uusiutuvien tuotteiden valmistajista.

Shell on tuttu näky tienvarressa

Shell on kansainvälinen energiayhtiö, joka toimii myös laaja-alaisesti ympäri maailmaa polttoaineiden jakelussa ja tuotannossa. Shell perustettiin vuonna 1907, kun brittiläinen The Shell Transport and Trading Company ja hollantilainen Royal Dutch Petroleum Company fuusioituivat. Suomessa Shell oli pitkään vanhin toiminnassa oleva huoltoasemaketju. Kuitenkin vuonna 2010 Shell lopetti toimintansa itsenäisenä toimijana Suomen markkinoilla, jolloin pohjoismainen St1 osti Shellin huoltoasemat, polttoaineverkostot sekä Ruotsissa sijaitsevan jalostamon. Huoltoasemat toimivat Shell-brändin alla sovitun lisenssin takia, vaikka omistus onkin vaihtunut. Shellin päätuotteet ovat öljy ja maakaasu, mutta yhtiö kehittää myös biopolttoaineita.

St1

St1 on suomalainen yhtiö ja osana isompaa St1 Nordic -kokonaisuutta. St1 sai alkunsa 1997 usean yrittäjän toimesta. Vuonna 2017 St1 oli liikevaihdoltaan Suomen yhdenneksitoista suurin yhtiö. St1 on tullut tutuksi kanta-asiakaskortistaan, jolla bensasta ja dieselistä saa aina suoran alennuksen. Lisäksi kanta-asiakkaat saavat erilaisia vaihtuvia etuja ja tarjouksia Shell- ja St1-asemilla ja myymälöissä. Vuonna 2012 kanta-asiakaskortti kampanja saikin Grand Effie -palkinnon, sillä yhtiö hankki kampanjalla kustannustehokkaasti 370 000 kanta-asiakkuutta. Yhtiön pääasiallinen tulonlähde on edelleen fossiiliset polttoaineet, mutta yhtiö lupaa jatkuvaa kehitystä uusiutuvan energian tuottamiseksi.

Oy Teboil Ab

Oy Teboil Ab on alkujaan suomalaisomisteinen yhtiö, joka maahantuo, jakelee ja myy öljy- ja energiatuotteita Suomessa.Yhtiön ensimmäinen nimi oli Oy Trustivapaa Bensiini Ab. Nykyinen nimi muutettiin vuonna 1966 nimikilpailun saattelemana. Vuonna 1960 yhtiö alkoi tuoda Suomeen raskasta polttoöljyä, josta tuli suosittu energianlähde. 1980-luvun kuluessa Teboil oli menestyksekkäästi mukana Suomen öljybisneksessä. Teboil oli ensimmäinen alansa yhtiö, joka aloitti huoltamoillaan kattavan testaustoiminnan ja kehitti takuuhuoltopalveluja, lisäksi se on ensimmäinen yhtiö, joka toi luottokorttiautomaatit huoltoasemille. Vuonna 1994 Teboilista tuli venäläisomisteinen.

Teboil nykypäivänä

Teboil palvelee Suomessa 114 huoltoasemalla ja 214 automaattiasemalla. Lisäksi Teboililla on erikseen 450 ammattiliikennettä palvelevaa tankkauspistettä. Myös Teboil on kilpakumppaneidensa tapaan edennyt ympäristöasioissa. Teboil Green+ on sataprosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettu polttoaine ja se vähentää päästöjä jopa 90 prosenttia enemmän kuin normaali diesel. Teboil on myös ottanut laajasti kanta-asiakaskortit käyttöönsä ja niitä löytyykin jopa viisi erilaista. Asiakaskortteja löytyy muun muassa yksityishenkilöille, ammattilaisille kuin myös erityisesti ulkomailla ajaville. Teboil on ollut edelläkävijänä maksutoimintojen päivittämisessä, sillä se on ensimmäinen huoltoasemaketju, jossa palvelun voi maksaa MobilePay-sovelluksella.

ABC- uuden ajan huoltoasema

Viimeisenä, muttei vähäisempänä mainittakoon suomalainen ABC-huoltoasemaketju. ABC perustettiin S-ryhmän toimesta vuonna 1998. Ketjun kulku onkin ollut varsinainen menestystarina ja huoltoasemia on avattu nopealla tahdilla. Vuonna 2006 suurin osa Suomessa toimineista Esso-asemista siirtyi S-ryhmälle. Vaikka ABC-huoltoasemien tarjoukset ovat moninaiset, ovat polttoaineet silti pääroolissa. Myös ABC:ltä löytyy ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi ABC:n Eko E85 vähentää päästöjä jopa 80 % ja suurin osa sen polttonesteestä on bioetanolia, jonka valmistukseen käytetään muun muassa S-ryhmän hävikkileipää. Koska ABC ei ole öljyjalostamo, tulevat sen myymät polttoaineet muilta toimittajilta.

ABC-ketju sisältää tavanomaisia palveluasemia, automaattiasemia, CarWash -pesuloita sekä liikennemyymälöitä. ABC päihittää edeltäjänsä palveluiden tarjonnassa, sillä ABC-liikennemyymälät ovat auki ympärivuorokautisesti. Lisäksi ABC-huoltoasemat ovat useimmiten kilpailijoitaan huomattavasti monipuolisempia. Liikennemyymälöissä on päivittäistavarakauppa sekä vähintään ABC:n oma ravintola, joissa 50 % raaka-aineista on kotimaisia sekä liha 100% kotimaista. Osassa toimipisteitä on myös muita ravintoloita, lasten leikkipaikka sekä lahjatavaraliikkeitä. ABC-asemien monipuolisuutta lisää myös eri toimijoiden omistamat sähköautojen latauspisteet, joita on sijoitettu yhä useammalle ABC-asemalle. Ketjun kuuluessa S-ryhmälle on kanta-asiakasjärjestelmä ja S-etukortti jo monelle tuttu, ja hyvä houkutin uusille asiakkaille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *