Monipuoliset huoltamopalvelut

Huoltamopalvelut ovat lisääntyneet ja muuttuneet ajan kuluessa. Enää eivät bensa ja sämpylä riitä, vaan erilaisille palveluille on kysyntää. Perustarpeet kuitenkin ovat edelleen pääosassa. Auto pitää voida tankata, vessassa pitää päästä käymään ja jotain juotavaa ja mahdollisesti syötävääkin olisi mielellään tarpeen saada. Tämän lisäksi useat asemat tarjoavat muitakin palveluita, kuten elintarvikemyymälän tai henkilökohtaisempaa asiakaspalvelua, kuten apua auton tankkaamisessa. Tulevaisuudessa huoltoasemien palvelut tulevat todennäköisesti lisääntymään entisestään.

Huoltamoista monitoimikeskuksiksi

Aiemmin huoltoasema tarkoitti paikkaa, jossa auton voi tankata ja korjauttaa, sekä käydä wc:ssä ja juoda kahvit. Huoltoaseman käsite on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa. Harvemmalla huoltoasemalla enää korjataan autoja tai edes huolletaan niitä perusjuttuja enempää. Varaosia löytyy usein valikoimista, mutta kaikilta huoltoasemilta ei löydy henkilökuntaa tai osaamista vian korjaamiseen. Useat perinteiset huoltoasemat ovat joutuneet lopettamaan, kun isot ketjut ovat vieneet asiakkaat. Samalla huoltamoiden välinen etäisyys on kasvanut.

Edelleen Suomesta löytyy pieniä ja perinteisiä huoltamoita. Joidenkin, lähinnä pienten maalaispitäjien huoltamoiden yhteydestä löytyy edelleen myös pieniä korjaamoita. Huoltoasemia on Suomessa useampaa eri tyyppiä. On pelkkään tankkaukseen tarkoitettuja pisteitä sekä huoltoaseman ympärille kehittyneitä valtavia kauppakeskittymiä. Välillä voikin olla hankalaa tietää, minkälaisesta huoltoasemasta puhutaan, ja mitä palveluita minkäkin tyyppiseltä asemalta on saatavana. Seuraavassa on listattu Suomessa toimivia, toisistaan perustoiminnoiltaan ja palveluiltaan poikkeavia huoltoasematyyppejä.

 • Kylmäasema – asema, jolla voi tankata – ei henkilökuntaa
 • Huoltoasema – asemalla voi tankata, ja sieltä voi ostaa varaosia ja kahviotuotteita
 • Täyden palvelun asema – suuri palvelukompleksi, jossa voi ruokailla ja tehdä ostoksia

Jaloittelua ja perustarpeita

Asemilla tulee voida hoitaa perusjuttuja, kuten käydä vessassa ja ostaa jotakin syötävää evääksi tai paikan päällä nautittavaksi. Nämä perusasiat kuuluvat useimpien huoltoasemien palveluvalikoimaan, ja lisäksi niissä voi olla tarjolla muitakin palveluita. Monilla asemilla voi esimerkiksi lukea päivän lehden tai katsella televisiota. Nämä ovat viihtymisen kannalta tärkeitä etenkin silloin, jos joutuu syystä tai toisesta viettämään pidempiä aikoja huoltoasemalla. Useilla rekkakuskien käyttämillä huoltoasemilla on myös heille omia taukotiloja sekä suihkumahdollisuus.

Palveluita on lisätty myös kattamaan erilaisten ryhmien tarpeita. Lapset otetaan entistä paremmin huomioon. Huoltoasemilla on yleensä väljät ja viihtyisät lastenhoitotilat. Tämän lisäksi huoltoasemien yhteydestä löytyy yhä enemmän aktiviteetteja lapsille. Etenkin ulkoleikkipaikkoja on viime aikoina ilmestynyt huoltoasemien vierelle. Varsinkin pitkillä ajomatkoilla on mukavaa, kun lapset pääsevät oikaisemaan jalkojaan, liikkumaan ja vaikka vähän kiipeilemään. Ravintolapuolella sekä lapset että myös erityisruokavaliot on otettu huomioon.

Huolla itse tai pyydä palvelua

Vaikka huoltoasemia on olemassa useita eri tyyppejä, on niille yhteistä se, että niillä voi tankata polttoainetta ajoneuvoonsa. Usein on mahdollista tankata useampaa erilaista polttoainetta, sekä enenevässä määrin on myös mahdollista ladata sähkökäyttöisiä kulkuneuvoja. Vaikka kaikilla huoltoasemilla ei enää yleensä varsinaisia huoltopalveluita olekaan tarjolla, useilla asemilla voi kuitenkin ostaa erilaisia varaosia, nesteitä ja öljyjä. Yleensä huoltoasemilla voi itse tehdä pieniä huoltotoimenpiteitä tai pesettää autonsa.

Jos tankkaus tai pienet huoltotyöt eivät itseltä suju, löytyy tähänkin ratkaisu. Yhä enenevässä määrin vanhoja asiakaspalvelutaitoja on otettu uudelleen käyttöön ja henkilökuntaa on alettu kouluttamaan lisää. Tämä tarkoittaa sitä, että huoltoaseman myyjäkin osaa neuvoa autoon tai huoltoon liittyvissä kysymyksissä, tai paikalle on mahdollista pyytä joku muu vastaamaan. Muutamilla asemilla palvelua voi saada henkilökuntaan kuuluvalta erityiseltä asemapalvelijalta, joka auttaa pienissä huoltotoimenpiteissä. Näistä muutamia on listattu alla.

 • Auton tankkaus
 • Tuulilasin pesu
 • Lasinpesunesteen ja moottoriöljyn tarkistus
 • Renkaiden paineen tarkastaminen
 • Pyyhkijöiden sulkien vaihto

Palveluita kaikille

Huoltoasemilla käydään myös muista syistä kuin vain huoltamassa autoa tai haukkaamassa matkaevästä tien päällä oltaessa. Niillä käydään myös varta vasten syömässä viikonloppuisin perheen kanssa tai arkisin lounaalla. Osasta löytyy jopa muusta tilasta erotettavia kabinettitiloja, joissa voi järjestää vaikka pienet juhlat tai kokouksen. Huoltoasemista on monissa paikoissa tullut myös nuorten ajanviettopaikkoja viikonloppuisin. Tämä johtuu etenkin huoltamoiden pitkistä aukioloajoista; jotkut ovat jopa auki ympäri vuorokauden.

Koska huoltamot ovat yleensä myöhään auki, on niiltä myös helppo lähteä hakemaan jotain kotoa puuttuvaa tuotetta, kun muut kaupat ovat jo sulkeneet. Niillä voi jopa harrastaa pienimuotoista shoppailua matkalla ollessaan, tai kun kaupat ovat esimerkiksi juhlapyhien vuoksi kiinni. Huoltoasemat ovatkin muuttuneet täyden palvelun keskuksiksi, joilta tyypillisten huoltamopalveluiden lisäksi saa vaikka mitä. Seuraavassa on listattu palveluita, joita suurten huoltoasemien yhteydestä voi tyypillisesti löytää.

 • Elintarvikeliikkeitä
 • Kirjakauppoja ja muita halpakauppoja
 • Matkamuistomyymälöitä ja taide-esineitä
 • Pikaruokaloita

Haasteita ja tulevaisuudennäkymiä

Huoltamoiden monipuoliseen oheistarjontaan on todella panostettu. Onkin mukavaa, kun pysähtyessä tankkaamaan tai jaloittelemaan voi hoitaa samalla myös muita asioita. Kuitenkin itse autojen huoltaminen on jäänyt vähemmälle. Harvasta paikasta enää löytyy henkilökuntaa, joka osaisi auttaa auton pienissäkään korjaustoimenpiteissä. Korjaamot, joita oli aiemmin huoltamoiden yhteydessä, ovat hävinneet. Vaikka monesti auton rikkoonnuttua ensimmäinen etappi on huoltoasema, täytyy paikan päälle useimmiten soittaa paikallinen korjaamoyrittäjä tai hinauspalvelu auttamaan.

Huoltoasemat joutuvat tulevaisuudessa myös yhä enemmän uudistumaan ja muokkaamaan palveluitaan kysynnän mukaan. Etenkin sähköautoilun lisääntyessä huoltoasemien tarve vähenee. Autot ladataan usein kotona tai työpäivän aikana työpaikalla tai sen läheisyydessä. Toki pitkillä matkoilla tarvitaan edelleen latauspisteitä, joita huoltamoiden kannattaa tulevaisuudessa tarjota enemmän. Kuitenkin, kun sähköautojen käyttösäde laajenee, latauksen tarve vähenee. Ihmisten huoltamiseen asemia tarvitaan silti tulevaisuudessakin. Tosin kahvila- ja ruokatarjonnankin pitää tulevaisuudessa monipuolistua ihmisten muuttuvien tarpeiden mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *