Öljyteollisuus: Vaikutukset ja vaihtoehdot

Jos olet päätynyt tälle sivulle, olet varmasti jo kiinnostunut energiasta, öljyntuotannosta, ja sen käytöstä. Energianlähteelle etsitään myös kovasti vaihtoehtoja fossiiliperäisten energiavarojen huvetessa. Ihmiskunnan energiantarve lisääntyy vuosi vuodelta, joten aihe on kaikille varmasti ajankohtainen. Sivuston tarkoituksena on tarkastella sekä polttoaineiden jokapäiväistä käyttöä, että muita öljyntuotannon käytännöllisiä juttuja. Oletko esimerkiksi miettinyt miten koko Suomen rakastamat huoltoasemat liittyvät kansainvälisiin öljy-yhtiöihin?

Öljy ja sen uusiutuvat sukulaiset

Öljy ja sen tuottama energia on varmasti yksi ihmiskunnan vaikutusvaltaisimmista keksinnöistä sitten pyörän. Fossiiliperäinen polttoaine on kutistanut maapallon yleistyneiden kulkuvälineiden muodossa. Se on mahdollistanut länsimaiden teollistumisen, ja yleisen elämän helpottumisen ympärivuotisen sähkön käytön kautta. Kolikon kääntöpuolena on se, että fossiiliperäisistä polttoaineista vapautuva hiilidioksidi on suurena syynä muuttuvaan ilmastoon. Fossiiliperäiset polttoaineet eivät myöskään ole uusiutuvia, ja maankuoren alaiset varat alkavat uhkaavasti vähetä.

Valitettavasti yhteiskuntamme nykymuodossaan ei pärjää ilman kaupallisesti tarjolla olevia kohtuuhintaisia, ja luotettavia energianlähteitä. Katsastammekin näissä artikkeleissa, minkälaisia käytännöllisiä vaihtoehtoja fossiiliperäiselle polttoaineelle on tänä päivänä tarjolla. Useat näistä ovat edelleen lasten kengissä, mutta monet ovat olleet käytössä jopa kauemmin kuin polttoöljy. Suurena haasteena on toki laitteiston kehittäminen uusille energian muodoille sopivaksi, mutta kuten vanha sanonta kuuluu, hätä keksii keinot.

Öljyteollisuuden hyvät ja huonot puolet

Öljyteollisuus on ollut kautta historiansa yksi vaikutusvaltaisemmista, ja se on nostanut valtioita, jotka istuvat suurien fossiilivarastojen päällä poliittisiksi supervalloiksi. Öljy-yhtiöt ovat tehneet yksityishenkilöistä multimiljonäärejä, ja työllistäneet suurin joukoin porausalueiden paikallisväestöjä. Nyt öljyvarojen vähetessä moni energiantuottaja on kääntämässä katsettaan kohti uusiutuvia luonnonvaroja, kuten esimerkiksi biokaasua, ja öljy-yhtiöillä on mahdollisuus vaikuttaa maapalloomme positiivisesti investoimalla kestävän kehityksen mukaiseen energiantuotannon tutkimukseen.

Öljyntuotantoon on liittynyt kautta sen historian myös laajoja ongelmia. Vaikutusvaltaiset yhtiöt ovat ottaneet maa-aloja omakseen niitä asuttaneilta ihmisiltä, ja vaikuttaneet poliittiseen valtapeliin kautta maailman. Polttoöljyn käytön seurauksena ilmakehään vapautuu suhteettomaan suuri määrä kasvihuonekaasu hiilidioksidia, mikä on osaltaan nostanut planeettamme ilman lämpötilaa huomattavasti. Fossiili varastojen nopea väheneminen on johtanut energiahintojen huomattavaan kohoamiseen, vaikuttaen negatiivisesti köyhimpien ihmisten elinoloihin sekä länsimaissa että muualla.

Öljynporauksen ihmeet

Moni valtio on päätynyt nykymuotoonsa sen alueelta löytyvän öljyn ansiosta. Tunnetuimpia varmasti ovat Lähi-Idän maat kuten Saudi-Arabia, Irak, ja Kuwait, mutta tiesitkö että korkeimpana öljyntuottajien listalta löytyy Venezuela? Myös naapurimaamme Venäjä on huomattavan öljyrikas, vahvistaen suurvallan mahtia entisestään. Pienemmistä valtioista huomattavia varastoja on vaikkapa Norjalla, joka on välttänyt EU:n jäsenyyden rajojensa sisäisiltä meriltä löytyvän öljyn tuomasta varakkuudesta johtuen.

Katsastamme sivustolla myöskin öljynporaukseen liittyviä käytännön kysymyksiä. Oletko koskaan miettinyt missä öljyä porataan tyypillisimmin, ja mitä välineitä siihen tarvitaan. Entä sitten mitä ongelmia porausprosessi saattaa aiheuttaa sitä ympäröivälle alueelle, ja kuinka suuria riskejä siihen sisältyy ylipäätään? Öljyntuotantoa ja teollisuutta miettiessä unohdamme usein alan inhimilliset puolet. Keitä öljyteollisuus useimmiten työllistää, ja mitä taitoja ala vaatii sille hakevilta henkilöiltä?

Autojen ekologisempi kulku

Käytännön tasolla fossiiliperäisten polttoaineiden väheneminen vaikuttaa monen elämään eniten oman auton käytön, ja sen lisääntyneiden kustannusten kautta. Kasvaneet polttoaine kustannukset ovat jatkuvasti lehtien sivuilla, ja usean työpaikan kahvipöytä keskustelujen aiheina. Siinä missä talojen lämmitys, ja teollisuuden energiatarpeet, voidaan ratkaista suhteellisten helposti esimerkiksi aurinko- tai tuulienergiavoimaloilla, kulkuneuvot, kuten autot, tarvitsevat mukana kuljetettavaa energiaa liikkuakseen. Mitkä olisivat tähän ongelmaan toimivimmat ratkaisut?

Autoliikennettä yritetään saada ekologisempaan suuntaan sekä paikallisilla-, että kansainvälisellä taholla. Usea suurkaupunki yrittää vähentää yksityisautojen käyttöä porkkana ja keppi -taktiikalla, eli lisäämällä joukkoliikenne mahdollisuuksia, ja toisaalta kaupungin sisäisiä yksityisauto maksuja. Uudet autot saastuttavat usein vanhoja vähemmän, ja moni valtio tarjoaa verohelpotuksia autoilijoille, jotka vaihtavat vanhan autonsa tuoreempaan malliin. Autonvalmistajat kilpailevat myös toimivien hybridi- ja sähköautomallien saamisessa markkinoille.

Huoltoasemat ja näiden kulttuuri

Autoilun ympärille on rakentunut myös lähestulkoon itsenäinen teollisuuden huoltoasemien merkeissä. Huoltoasemat vaihtelevat pienistä tankkauspaikoista ostoskeskuksia muistuttaviin jättiasemiin, ja kaikkeen siltä väliltä. Suomalaisessa psyykessä huoltoasemilla on romanttinen mielikuva, mutta mitkä ovat nyky-Suomen kaikista parhaat ”huoltarit”, ja mistä päin maatamme ne löytyvät. Mille näistä asemista kannattaa tehdä matkaa jopa vähän kiertäen, ja onko iso ketjupaikka pientä kotikutoista asemaa parempi?

Vaikka bensan tankkaus on varmasti huoltoasemien tärkeimpiä puolia, usea asema yrittää houkutella asiakkaita paikalle oheistoimintojen kautta. Huoltoasemat ovat usein taukopaikkoja Suomen läpi ajaville ammattikuskeille, ja useilta niistä saa hyvän kahvin lisäksi loistavaa purtavaa moneen makuun. Parhaat asemat omaavat myös maisemat, joissa sielu lepää ajotauon aikana. Lapsiperheiden kannattaa katsastaa mistä löytyy parhaat picnic-alueet, lasten leikkipuistot, tai jopa pienimuotoiset kotieläinpuistot.

Kohti puhdasta tulevaisuutta

Energian tarve ei tule ihmiskunnalta loppumaan, ja vaikka tällä hetkellä öljyteollisuus on edelleen yksi maailman vaikutusvaltaisimmista aloista, siinä tullaan varmasti näkemään muutoksia seuraavien vuosien aikana. Informoituna pysyvä yksityishenkilökin kykenee vaikuttamaan ekologisiin ratkaisuihin omilla päätöksillään, ja esimerkiksi autoa vaihtaessa kannattaa pitää mielessä mitä vaihtoehtoja markkinoilta löytyy. Ekologisuus ei tule tulevaisuudessa vaikuttamaan pelkästään ympäröivään luontoon, vaan myös oman lompakon paksuuteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *