Ydinvoima

Vuoden 1986 traagiset hetket Tshernobylin ydinvoimalassa jättivät jälkensä paitsi ihmisen biologiaan myös ajattelutapaamme ydinvoimasta. Ydinvoima on edelleenkin tänä päivänä tabu, josta ei oikein haluta puhua ääneen. Alan ammattilaisten keskuudessa asia on toki hieman eri, mutta tavallinen tallaaja näkee ydinvoiman usein erittäin vaarallisena sekä tarpeettomana. Tämä artikkeli ei ota kantaa siihen onko ydinvoima kannattavaa vai ei. Käymme läpi yleisellä tasolla kaikkea mikä liittyy ydinvoimaan ja pyrimme avaamaan asiaa lukijoille.

Miten sähköä tuotetaan ydinvoimalla?

Ydinvoiman tuottaminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan kohtalaisen helposti selostettu. Se on pohjimmiltaan ainoastaan sitä, että kuumennetusta vedestä saadulla höyryllä tuotetaan virtaa voimalasta löytyvälle turbiinille. Moni varmasti tässä kohtaa ihmettelee, että mistä kaikki ydinvoimassa liikkuvat haitalliset aineet ja kemikaalit tulevat? Ydinvoiman tuottaminen eroaa muista laitoksista siten, että lämmön tuottamisessa käytetään prosesseja, joissa lämpöä luodaan halkaisemalla hallitulla tavalla atomeita. Lämpö ohjataan turbiineihin, joka pyörittää sähkögeneraattoreita mekaanisesti. Kyseessä on siis aivan yksinkertainen tapa tuottaa lähes loputonta energiaa turbiineille, jotka pyörivät 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

Ydinvoima on erittäin luotettava lähde sähkölle vaikka osa siinä käytettävistä materiaaleista onkin ns. uusiutumattomia luonnonvaroja, kuten esimerkiksi uraani.

Ydinvoiman hyödyt

Ydinvoiman hyödyllisyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta se kuitenkin pitää sisällään pitkän listan positiivisia argumentteja, joita jokaisen kannattaisi miettiä hieman tarkemmin. Tulemme listaamaan myös ydinvoiman miinukset, mutta katsotaan ensin mitä hyvää se tuo tullessaan.

Yksi merkittävimmistä ydinvoiman eduista on käsissämme olevan ilmastokriisin hidastaminen. Ydinvoimasta ei synny kasvihuonepäästöjä ilmakehään ja on näin ollen ylivoimaisesti yksi parhaimmista sekä ekologisimmista tavoista tuottaa energiaa. Samaan pystyvät ainoastaan tuuli- sekä vesivoimalla tuotetut energiat. On sanomattakin selvää, että maapallomme ei tule näyttämään enää samalta 25-50 vuoden päästä ellei ilmaston lämpenemistä saada kuriin. Ydinvoiman merkitys saattaa korostua entisestään vaikka sen jatkuminen ei välttämättä ole kiveen hakattua johtuen prosessiin käytettävistä uusiutumattomista luonnonvaroista.

Ydinvoiman haitat

Ydinvoimalan sekä turbiinin polttoaineena käytetty uraani on radioaktiivista sekä äärimmäisen haitallista ihmisille, eläimille sekä alueille, joissa sitä kaivetaan. Ydinvoiman suurin stigma perustuukin juuri radioaktiivisuuden ympärille sekä sen mahdollisille tuhoille. Vuonna 1986 räjähtänyt RBMK-reaktori (Tshernobyl) on hurjimpien väitteiden mukaan tappanut epäsuorasti lähes 900 000 ihmistä, ja sen aiheuttamat saasteet vallitsevat Pripyatin aluetta kymmenien tuhansien vuosien ajan. Itse ydinvoimaloissa ei kuolemia työntekijöiden osalta tapahdu juuri koskaan eikä oikein valvottu ja huollettu ydinvoimala saastuta luontoa. Kyseessä on kuitenki ihmisten käsissä oleva laite, joka pahimmillaan voi aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia. Ei ole siis mikään ihme, että ihmisillä on tietynlaisia ennakkoluuloja ydinvoimaa kohtaan. 

Tulevaisuuden suunnitelmat

Kukaan ei pysty varmuudella kertomaan mihin suuntaan ydinvoima on muuttumassa. Kyseessä on kuitenkin kymmeniä vuosia olemassa ollut energian tuottoon keskittynyt prosessi eikä sen parissa ole suuria tieteellisiä läpimurtoja tehty pitkään aikaan. Ydinvoiman tulevaisuus onkin siis vaakalaudalla ja sillä on valitettavasti suuria vaikutuksia ilmastoomme, halusimme sitä tai emme.

Maailman taloustilanne on onneksemme sellainen, että yhä useampi eri teollisuuden ala keskittää huomionsa kohti vihreämpää tuotantoa, joka tarkoittaa luonnollisesti sitä, että esimerkiksi autoteollisuudessa tuotetaan yhä enemmän ja enemmän sähköllä toimivia autoja. Sama trendi on havaittavissa myös netissä toimivien peliyhtiöiden prosesseissa, sillä he pyrkivät jo valmiiksi pienestä hiilijalanjäljestään nipistämään erilaisin vastuullisin toimenpitein. Monet nettikasinot ovat ottaneet missiokseen ns. “vihreämmän tulevaisuuden” ja panostavat nykyään vihreään eli ekologiseen rahapelaamiseen, sillä alasta riippumatta kaikkien tulisi puhaltaa yhteen hiileen ekologisuuden suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *